Błyskawiczna szarlotka
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: forma na tartę o średnicy ok. 20 cm
Całkowity koszt:ok. 10 złSkładniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 litrowy słoik gotowych jabłek na szarlotkę
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
- 6 średniej wielkości jabłek
- cynamon mielony
- cukier kryształ do posypania, najlepiej brązowy
- 2 łyżki płynnego miodu
- Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Wyciąć z niego koło większe niż średnica tarty, tak aby można było obłożyć nim brzegi formy.
- Ciastem wyłożyć formę (nie trzeba jej natłuszczać). Podziurkować widelcem.
- Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg).
- Gotowe jabłka przełożyć do garnka, jeśli trzeba doprawić cukrem i cynamonem do smaku. Doprowadzić do wrzenia i wsypać galaretkę. Krótko podgotować, mieszając, aby galaretka rozpuściła się.
- Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w talarki.
- Pulpę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie.
- Na wierzchu rozłożyć wokoło, dachówkowo plasterki jabłek.
- Posypać cynamonem i cukrem.
- Zapiekać dalej w piekarniku w 200 C (termoobieg) ok. 2o minut.
- Upieczoną szarlotkę, jeszcze ciepłą polać miodem.
- Gotowa szarlotka powinna odstać, aby stężała.
Komentarze
Prześlij komentarz