Babeczki z "żelkami"
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 12 babeczek
Całkowity koszt: ok. 6 złSkładniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g rodzynek (żelki ;-))
- 2 garści słonecznika łuskanego
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki białego twarożku
- 1/3 szklanki soku jabłkowego lub innego, ew. mleka
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
- dowolne otręby
- W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i słonecznik. Dodać serek, olej i najlepiej rękoma wyrobić na lekką kruszonkę.
- Następnie dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłka oraz rodzynki.
- W osobnym naczyniu połączyć jogurt, z jajkiem i sokiem jabłkowym.
- Do suchych składników wlać mieszankę jogurtową. Wszystko dokładnie wymieszać, na jednolite ciasto.
- Formę na muffinki lekko natłuścić i posypać dowolnymi otrębami.
- Każdą foremkę do pełna napełnić ciastem.
- Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.
- Po upieczeniu lekko przestudzone wyciągnąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz