Słoneczne babeczki z polenty
Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Porcja: ok. 10 babeczek
Całkowity koszt: ok. 12 złSkładniki
na babeczki:
- 110 g kaszy kukurydzianej
- 210 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka otrąb pszennych (można pominąć)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć innej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kurkumy
- ok. 310 ml bulionu drobiowego
- 50 g startego sera żółtego
- ok. 10 małych różyczek brokuła
- ok. 300 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- ok. 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- Mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, otrębami, oregano i kurkumą.
- Jajo roztrzepać w bulionie, dodać oliwę, starty ser żółty i sól.
- Wszystkie mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi.
- Rozgrzać piekarnik do 200 C (bez termoobiegu).
- Foremki na muffinki wysmarować dokładnie tłuszczem.
- Do każdej foremki wlać przygotowane ciasto, do 3/4 ich objętości. Na wierzch ciasta powkładać różyczki brokuła.
- Zapiekać w piekarniku ok. 25 minut, aż staną się złocisto-brązowe.
- Lekko ostudzone wyłożyć na talerz.
- W czasie kiedy babeczki się pieką przygotować sos pieczarkowy.
- Cebulkę drobno posiekać.
- Pieczarki pokroić na talarki.
- Cebulkę zeszklić na oliwie.
- Dodać pieczarki i podsmażyć.Wlać sos Worcester.
- Dosypać mąkę i delikatnie ją przesmażyć.
- Następnie cały czas mieszając wlewać bulion.
- Gotować, aż sos się zagęści.
- Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe babeczki polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz