Sezamowe paluszki
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 20 paluszków
Całkowity koszt:ok. 5 złSkładniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- sezam do obtoczenia, mak lub sól gruboziarnista
- Drożdże rozrobić z cukrem, dodać 100 ml ( z tych 250 ) ciepłej wody i 50 g (z tych 350) mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
- Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą część mąki, wody, otręby pszenne, sól i oliwę. Wymieszać łyżką.
- Przełożyć na blat obsypany mąką i wyrabiać ok. 10 min., do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od ręki.
- Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
- Na jeden talerz nasypać sezamu,a na drugim rozsmarować olej.
- Po wyrośnięciu, przebić ciasto nożem.
- Urywać ciasto wielkości nektarynki i utworzyć z niego wałeczek, jednocześnie delikatnie go rozciągając, i zwijając w spirale.
- Gotowe paluszki obtaczać najpierw w oleju, a potem w sezamie.
- Układać na blasze robiąc 0,5 cm odstępy.
- Nagrzać piekarnik do 190 C (bez termoobiegu) i piec paluszki ok. 1o minut, aż się zarumienią.
- Gotowe paluszki ostudzić i schrupać.
- Można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz