Rosołek dziecięcych lat
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 złSkładniki:
- 1 udko z królika
- 1 udko z kurczaka
- ok. 10 cm szyja z indyka
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por- część biała
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 liść kapusty pekińskiej lubwłoskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek korzenia selera
- trochę natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lubczyku-w sezonie świeżego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- odrobina soli
- Mięso dokładnie umyć i włożyć do garnka.
- Cebulkę przekroić na pół i wraz z łupiną opalić na ruszcie. Dodać do garnka.
- Dodać również oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora, selery, ząbek czosnku, liść kapusty i natkę pietruszki.
- Wsypać pieprz, lubczyk i odrobinę soli.
- Zawartość garnka zalać 1,5 litrami wody.
- Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, około 3 godzin.
- Gotowy rosołek przecedzić i doprawić do smaku.
- Podawać gorący z makaronem i marchewką.
Komentarze
Prześlij komentarz