Pączusie
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 10 pączków
Całkowity koszt:ok. 5 złSkładniki
na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 miękkiego masła
- 60 g cukru
- 3 łyżki przyprawy do sernika
- 4 żółtka w temp. pokojowej
- 1 kieliszek wódki
- szczypta soli
- rozczyn
- ok. 500 ml oleju
- dowolna konfitura
- cukier puder
Przygotowanie:
- Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
- A więc drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować.
- Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przyprawę do sernika, wódkę, mleko i mąkę. Wymieszać i dodać rozczyn.
- Wszystko wyrobić na stolnicy oprószonej mąką na gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut.
- Następnie odstawić go w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Trwa to ok. 1-1,5 godz. powinno podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu przebić ciasto nożem.
- Rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm, szklanką wykrawać koła. Na połowę każdego z nich położyć konfiturę, przyłożyć drugim krążkiem i solidnie docisnąć brzegi.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, pamiętając, aby nakryć je ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.
- Na głębokiej patelni lub w głębokim garnku rozgrzać powoli tłuszcz.
- Wrzucić kawałek ciasta, aby sprawdzić temp. Jeśli wokół ciasta pojawią się bąbelki i zacznie tłuszcz skwierczeć, można smażyć pączki.
- Pączki wkładać do tłuszczu spodem do góry, będą ślicznie okrąglutkie.
- Gdy z jednej strony będą już rumiane, drewnianą szpatułką przewrócić na drugą stronę.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
- Aby utworzyć charakterystyczną obwódkę, to tłuszcz powinien sięgać jedynie do połowy pączka.
- Ciasto na początku jest dość lepkie. Nie należy się tym zrażać.
- Należy podsypywać je delikatnie mąką i wyrabiać tak długo, aż stanie się jednolite, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
- Kolejna uwaga, to taka, iż nie należy pączków, jak twierdzi moja mama, zbyt często przewracać na tłuszczu podczas smażenia, gdyż nasiąkają większą ilością tłuszczu.
- Gdy tłuszcz osiągnie prawidłową temp. należy smażyć je na średnim ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz