Krem pieczarkowo-ziemniaczany z chipsami ziemniaczanymi
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 złSkładniki:
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 kg ziemniaków (3 małe ziemniaczki odłożyć do chipsów)
- 300 g pieczarek
- kawałek korzenia selera
- 1 por (część biała)
- 50 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 łyżka oleju
- W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekanego pora i estragon.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i w plasterki pieczarki. Lekko przesmażyć.
- Dodać posiekany korzeń selera.
- Wszystko zalać gorącym bulionem, zamieszać i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zestawić z ognia i wszystko razem zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty rozrzedzić wodą.
- Wlać śmietanę, zamieszać i jeszcze raz krótko zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z chipsami ziemniaczanymi.
- Obrane ziemniaczki pokroić w cieniutkie plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć plasterki na złoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posolić.
Komentarze
Prześlij komentarz