Jak uformować owalny bochenek chleba
Formowanie bochenka chleba:
- Jest wiele metod formowania bochenków chleba. Wiele z nich znajdziecie na różnych stronach internetowych.
- Najprostrza metoda to uformowanie ciasta w prostokąt nieco dłuższy niż forma, w którym będziemy go zapiekać.
- Następnie zwijamy ciasto ściśle w rulon, ściskamy krawędzie i podwijamy brzegi pod spód, również pamiętając, aby połączyć ze sobą krawędzie. Urolować ciasto i nadać mu ostateczny kształt.
- Włożyć uformowany bochenek złączeniem do dołu, do wysmarowanej i wysypanej np. otrębami lub bułką tartą formy i odstawić do wyrośnięcia.
- Można uformowany bochenek położyć także na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać bez kształtnej formy. Należy jedna pamiętać, że chlebuś musi być dokładnie i mocno zwinięty a skóra na wierzchu dobrze napięta, aby nie rozlał się podczas wyrastania, a potem pieczenia.
- Po wyrośnięciu bochenka, przed wstawieniem go do piekarnika, należy naciąć jego wierzch delikatnie i ukośnie w kilku miejscach.
- Wierzch można posmarować żółtkiem, białkiem, mlekiem lub olejem i posypać dowolną posypką.Ostatnio do wypieków chleba stosuję kamień do pizzy. Rewelacyjna i nowatorska forma do pieczenia. Gorąco polecam ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz