Fasolka po bretońsku
Czas przygotowania: ok.1,5 godz.
Moczenie fasolki: ok. 8 godzin
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 złSkładniki:
- ok. 250 g fasoli Jaś
- ok. 250 g czerwonej fasoli
- ok. 400 g kiełbasy wiejskiej
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 listek laurowy
- parę ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- Oba rodzaje fasoli zalać wodą i odstawić do namoczenia najlepiej na całą noc.
- Rano wylać wodę, w której moczyła się fasolka i zalać ponownie nową wodą. Dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
- Cebulkę wraz z czosnkiem obrać, drobno posiekać i zeszklić w głębokim garnku na odrobinie oleju.
- Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć, aż się podrumieni.
- Dosypać majeranku, kminku i zalać gorącym bulionem.
- Do garnka wsypać również odsączone, ugotowane fasole.
- Całość gotować około 15 minut.
- Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać.
- Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru i dolać ją do zawartości garnka. Jeśli trzeba zagęścić mąką.
- Zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
- Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniaczkami.
- Posypać pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz