Boczek pieczony
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Marynowanie: całą noc
Porcja: ok. średniej wielkości boczek
Całkowity koszt: ok. 15 złSkładniki:
- ok. 1 kg surowego boczku ze skórą
- ok. 800 ml bulionu drobiowego
- ok. 100 ml wytrawnego białego wina (można pominąć ten składnik)
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka naturalnej przyprawy typu vegeta
- 3 połamane liście laurowe.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- Składniki marynaty zmieszać ze sobą.
- Skórę na boczku ukośnie ponacinać tworząc kratkę.
- Gotową marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony.
- Czosnek posiekać w talarki i powkładać go pod naciętą skórę boczku. Częścią obłożyć również pozostałą jego część.
- Zamknąć szczelnie w naczyniu i odstawić do lodówki, do zamarynowania na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnąć boczek z lodówki na około 1 godzinę przed smażeniem.
- Do rozgrzanego garnka przystosowanego do zapiekania położyć boczek skórą do dołu i smażyć do momentu, aż skóra się mocno zarumieni.
- Przewrócić na drugą stronę i również podsmażyć.
- Następnie wlać białe wino i odparować go.
- Gdy wino odparuje wlać gorący bulion do wysokości skóry. Tylko mięso ma być zanurzone.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 2 godz. (niczym nie nakrywać naczynia).
- Upieczony boczek ostudzić przed pokrojeniem.
- Nie kroić go od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż soki wypłyną i będzie przesuszony.
- Jeśli obsmażamy boczek na patelni nie przystosowanej do zapiekania, należy obsmażony boczek przełożyć do naczynia do zapiekania. Winem wymyć pozostałości po smażeniu na patelni i odparować. Wlać bulion, zamieszać i podlać całością boczek do wysokości skóry. Zapiekać jak wyżej opisane.
Komentarze
Prześlij komentarz