"Biała Mary"-likier domowy
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 tygodnie
Całkowity koszt:ok. 70 złSkładniki:
- 400 g wiórków kokosowych
- 500 ml spirytusu
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1,5 puszki mleka słodzonego nieskondensowanego
- Do osuszonego i wyparzonego słoja wsypać wiórki kokosowe.
- Zalać spirytusem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 7 dni. Wiórki powinny wypić część spirytusu.
- Po tym czasie odsączyć wiórki kokosowe z alkoholu przez gazę lub gęste sito.
- Powstały w ten sposób alkohol kokosowy połączyć ze skondensowanymi mleczkami.
- Dokładnie zamieszać.
- Wlać do butelki i odstawić jeszcze na ok. 3 dni.
- Jeśli wiórki wsiąknęłyby cały alkohol, dolać do nich jeszcze ok. 125 ml spirytusu i odstawić jeszcze na tydzień.
- Moje spostrzeżenie im dłużej "leżakuje" tym lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz