"Bakaliowe czekoladki"
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: mała blaszka do pieczenia ciasta
Całkowity koszt: ok. 10 złSkładniki:
- 80 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych żurawin
- 1 szklanka płatków owsianych
- 30 g otrąb żytnich
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- Masło rozpuścić w garnku, na słabym ogniu, z 2 łyżami miodu (nie dopuścić do zagotowania).
- Stopniowo, mieszając, dodawać kakao, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodać pozostałą część miodu. Wymieszać. Lekko ostudzić.
- Płatki owsiane i słonecznik (każde osobno) uprażyć delikatnie na patelni, często nią potrząsając, aby w miarę, równomiernie się uprażyły.
- Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
- Uprażone płatki, słonecznik wraz z suszonymi owocami i otrębami połączyć z masą kakaową. Dokładnie wymieszać.
- Rozłożyć masę bakaliową na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskając do dna.
- Włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- Przed podaniem pokroić w kosteczki.
- Najlepiej przechowywać ja przez cały czas w lodówce lub chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz