Zupa krem z zielonego groszku
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 5 złSkładniki:
- 250 g mrożonego zielonego groszku (lub świeżego w sezonie)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 30 g serka naturalnego brie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
- szczypta suszonej mielonej mięty (lub 2 świeże listki)
- sól, pieprz
- groszek ptysiowy
- szczypiorek do dekoracji
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek.
- Dosypać groszku, (jeśli dodajemy suszone zioła to w tym momencie, wymieszać i zalać bulionem.
- Gotować na średnim ogniu około 15 minut, do momentu, aż groszek zmięknie.
- Dołożyć świeże zioła.
- Następnie wszystko zmiksować na gładki krem.
- Ponownie postawić na ogień, dodać rozdrobniony serek i podgrzewać na małym ogniu, aż serek się rozpuści. Wlać sok z cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło w małych miseczkach, udekorowane plasterkiem serka brie, szczypiorku i groszku ptysiowego.
- Zmieloną miętę uzyskałam, zbierając w sezonie świeżą, potem ususzyłam ją i ususzone listki zmieliłam w młynku do kawy. Tym sposobem uzyskałam wspaniałą przyprawę do naleśników, deserów i zup.
- Możecie również kupić gotową ususzoną i ją zmielić.
Komentarze
Prześlij komentarz