Zupa-krem z soczewicy
Czas: ok. 40 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 10 zł
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kumin, curry do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia bulion, wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie-około 20 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek i seler naciowy. Dosypać kumin, curry i lekko przesmażyć.
- Dolać pomidory z puszki i smażyć, aż całość lekko odparuje.
- Zawartość patelni dodać do gotującej się w garnku soczewicy.
- Zmiksować, doprawić solą i pieprzem, i ewentualnie rozrzedzić do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
- Podawać z drobnym makaronem lub ryżem, posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz