Pyszne calzone z gorącego kamienia
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 2 calzone
Całkowity koszt: ok. 15 złSkładniki
na ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 130 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe puszki tuńczyka w oleju
- 1 awokado
- 100 g sera żółtego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 8 zielonych oliwek
- sól, pieprz
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 100 ml wody i 50 g mąki (z tych 225 g). Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
- Do miski wsypać pozostałą część mąki, wlać pozostałą ilość wody, dodać oliwę i sól. Na koniec wlać gotowy już rozczyn. Wszystko zamieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
- Zagniatać ciasto ok. 10 minut do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni.
- Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować nadzienie i sos.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju.
- Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Oliwki odsączyć i przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ze sobą połączyć, doprawiając solą i pieprzem.
- Sos. Jogurt połączyć z majonezem, pesto i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
- Zarówno sos, jaki i nadzienie wstawić do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto z powrotem przełożyć na podsypaną stolnicę mąką, przekłuć nożem i podzielić na 2 części.
- Ciasto rozwałkować na dwa krążki o gr. ok. 3 mm.
- Na połowie każdego z nich ułożyć przygotowane nadzienie zostawiając 1 cm brzeg do sklejenia.
- Brzegi ciasta skleić ze sobą, jak na pierogi.
- Do piekarnika włożyć kamień do pizzy (ja korzystam z granitowego), nagrzać piekarnik do 220 C, następnie za pomocą szufli do pizzy (dla ułatwienia posypać ją delikatnie mąką), przełożyć na niego gotowe calzone.
- Zapiekać bez termoobiegu w 200 C około 20 minut.
- Podawać polane sosem jogurtowym.
- Oczywiście calzone można upiec na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wówczas po włożeniu calzone do pieca zmniejszacie temp. do 200 C.
- Piec nagrzany jest celowo do 220 C, ponieważ w momencie wkładania ciasta do pieca, temp. samoistnie opadnie do ok. 200 C.
- Jeśli ktoś jest zainteresowany takim kamieniem proszę o wysłanie do mnie wiadomości.
Komentarze
Prześlij komentarz