Pierogi z borówkami
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 30-35 pierogów
Całkowity koszt:ok. 7 złSkładniki:
- 250 g mąki pszennej
- ok. 125 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- ok. 200 g borówek ze słoika
- cukier
- masło do omasty
- Borówki dokładnie odcedzić na sicie, a następnie wymieszać z cukrem, ilość cukru wg upodobania.
- Przygotować ciasto.
- Na stolnicę przesiać mąkę, utworzyć z niej kopczyk i zrobić dołek.
- Do dołka wlewać stopniowo gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, do momentu, aż utworzą się "kluchy".
- Dodać odrobinę soli i roztopione masło.
- Wszystko dokładnie wyrobić na elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie na oprószonej stolnicy mąką, rozwałkować ciasto o średnicy ok. 3 mm.
- Szklanką wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć farsz i skleić ze sobą brzegi.
- Gotowe ugotować w osolonym wrzątku, a po wypłynięciu na górę gotować jeszcze ok. 3 minuty.
- Odcedzić i podawać z roztopionym masełkiem, posypane cukrem.
- W sezonie, oczywiście, wskazane borówki świeże.
- Ja część zmagazynowanych sezonowych borówek zamroziłam, a resztę założyłam do słoi.
- Jeśli chcecie użyć tych mrożonych, nie rozmrażajcie ich. Jeśli się ciut zbiły, delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa prze ściereczkę. Nakładajcie zamrożone i dopiero posypcie wierzch delikatnie cukrem i sklejajcie.
- Na pierogi z owocami zawsze wałkuję ciut grubsze ciasto, bo owoce mogą puścić sok.
Komentarze
Prześlij komentarz