Owoce pod biszkoptową chmurką
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 złSkłądniki
na biszkopt:
- 75 g miękkiego masła
- 75 g cukru kryształu
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 3 kostki białej czekolady (lub innej)
- 1 kiwi
- 1 banan
- 10 średnich truskawek (ja użyłam mrożonych-wcześnej rozmroziłam)
- cukier puder
- Przygotować 3 małe foremki ceramiczne do zapiekania i lekko wysmarować je masłem.
- Czekoladę posiekać.
- Banan i kiwi obrać i pokroić w plastry ok. 3 mm
- Truskawki rozmrozić.
- Ciasto: utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie nadal ucierając, stopniowo dodawać, na średnich obrotach, na przemian, jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko.
- Na dno foremek poukładać owoce i posypać je kawałkami czekolady.
- Na wierzch równomiernie rozłożyć przygotowany biszkopt.
- Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180 C (termoobieg) przez 3o min.
- Podawać od razu, posypane cukrem pudrem, uważając, aby się nie poparzyć.
Komentarze
Prześlij komentarz