Łosoś w sosie pomarańczowym
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godz.
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt:ok. 16 złSkładniki:
- 1 świeży filet z łososia ze skórą
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 gałązka koperku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- ok. 100 ml soku pomarańczowego
- Filet umyć, osuszyć i podzielić na 2 części.
- Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą i ziołami.
- Dolać oliwę, miód, sok z cytryny i wszystko razem dokładnie połączyć.
- W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kawałki łososia, na wierzch położyć gałązkę koperku i odstawić przykryte, do zamarynowania na 1 godzinę.
- Po zamarynowaniu, na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane, dolać marynatę, w której marynował się łosoś i obsmażyć rybę z każdej strony na rumiany kolor, rozpoczynając od strony skóry.
- Podlać sokiem pomarańczowym, przykryć patelnię i dusić jeszcze około 10 minut, co jakiś czas polewając łososia, klarującym się podczas duszenia, sokiem pomarańczowym.
- Podawać z puree ziemniaczanym z koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz