Jaglane muffinki
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 15 babeczek
Całkowity koszt:ok.10 złSkładniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szkl. rodzynek suszonych
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- 2 łyżki cukru
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w wodzie 2:1. Po ugotowaniu posolić do smaku.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo i naprzemiennie dodawać do masy olej, jogurt i mąkę, stale ucierając.
- Dodać również 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i rodzynki. Wszystko dokładnie połączyć.
- Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto nakładać do papierowych muffinek do 3/4 ich wysokości.
- Wstatwić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na ok. 20 minut.
- Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe (ma być suchy).
- Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Posypać cukrem pudrem.
Jeśli ugotujecie więcej kaszy, nic nie szkodzi, bowiem można ją przechować w lodówce przez 2 dni i wykorzystać w innym celu.
Komentarze
Prześlij komentarz