Dyskoteka w kokilkach, czyli zapiekanka z jajem
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 6 zł Składniki:
- 4 gniazda makaronu wstążki
- 1 suszony pomidor z zalewy
- 3 brykiety szpinaku mrożonego
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oscypka startego
- 1 ząbek czosnku
- 3 plastry salami
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 żółtka
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w kostkę pomidory.
- Dodać szpinak, wlać kremówkę i sok z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dusić do momentu, aż szpinak się rozpadnie i całość delikatnie odparuje. Na koniec wsypać starty ser i wymieszać.
- Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie na al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem szpinakowym.
- Kokilki posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć pokrojone w kostkę plasterki salami a następnie makaron. W makaronie zrobić delikatne dołki i wbić w nie żółtka, uważając, aby się nie rozlały. Żółtka delikatnie posypać solą i oregano.
- Tak przygotowane kokilki włożyć do nagrzanego piekarnika 180 (termoobieg) na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pieczywo.
- Zapiekankę podawać z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz