Śledzie w ziołach
Czas przygotowania: ok. 3 godzinki włącznie z namoczeniem śledzi
Porcja: ok. 8 płatów śledziowych
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
Porcja: ok. 8 płatów śledziowych
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 400 g śledzi typu matias
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 3 cebule
- ok. 100 ml octu białego winnego
- 300 ml oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- Filety śledziowe namoczyć na 2 godziny w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru słonego smaku.
- Po tym czasie odsączyć z wody, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulkę pokroić w plastry i sparzyć gorącą wodą.
- Pomidory pokroić w paseczki.
- Suszone zioła wymieszać ze sobą, dodając otartą skórkę z pomarańczy.
- W naczyniu lub słoju układamy śledzie na przemian z cebulką i suszonymi pomidorami.
- Każdą warstwę skrapiamy octem winnym i obsypujemy mieszanką ziołową.
- Całość zalewamy olejem, w taki sposób, aby całkowicie pokrył śledzie.
- Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 dni, aby dobrze się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz