Polędwiczka wieprzowa z figami
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: ok. 1 polędwiczka
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ok. 8 fig suszonych
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- Przygotować marynatę do polędwiczki.
- Mianowicie, musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny, tymianek, rozmaryn wymieszać ze sobą w naczyniu do marynowania. Doprawić solą i pieprzem. W marynacie obtoczyć polędwiczkę, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok. 2 godzinki (najlepiej na całą noc).
- Figi namoczyć w czerwonym winie, lub mocnym naparze herbacianym.
- Na zamarynowanych polędwiczkach z góry naciąć kilka głębokich kieszonek. Do każdej z nich włożyć odsączone figi. Mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Na patelnie wlać 1/2 szkl. czerwonego wina, zagotować, aby wymyć smak mięsa.
- Sos przelać do rękawa z mięsem.
- Zawiązać folię z obu stron, w dwóch miejscach przekłuć folię nożem. Całość przełożyć na blachę i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 C (termoobieg)
- Następnie rozciąć folię z góry i piec jeszcze ok. 10 minut, aż wierzch polędwiczki zarumieni się.
- Gdy mięso będzie już gotowe wyłożyć go na deskę i pozostawić, aby odpoczęło, na jakieś 15 minut. Dopiero po tym czasie kroić. Gdy od razu go pokroimy, soki w środku się nie zwiążą i polędwiczka będzie sucha.
- Przygotowane mięsko można podawać na ciepło, lub jako wędlinkę.
Komentarze
Prześlij komentarz