Moje spostrzeżenia co do wypieku chleba
Jak sprawdzić czy chlebuś jest już upieczony?
- Aby sprawdzić czy chlebuś jest już upieczony, należy wyjąć go z piekarnika i mocno postukać po spodzie. Jeśli wydobywa się przytłumiony głos, oznacza, że jest gotowy.
- Jeśli natomiast spód będzie jeszcze miękki lub wilgotny, co nie może się zdażyć, należy jeszcze na moment włożyć bochenek do piekarnika, spodem do góry i jeszcze zapiekać.
- Dobrze wypieczony bochenek ma rumiany i twardy spód.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy chlebek z formy i studzimy na kratce.
- Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
A jaka jest najlepsza konsystencja ciasta pieczonego w foremce?
- Ciasto pieczone w formie nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt zbite.
- Zbyt rzadkie może spowodować, że chlebuś opadnie w trakcie pieczenia, co często na początku przygody z chlebusiem mi się zdarzało.
- Oto kilka zdjęć ułatwiających Wam pracę:
- pierwsze zdjęcie obrazuje najlepszą konsystencja ciasta pieczonego w foremce
- drugie z kolei to chlebek przed wyrośnięciem już w foremce
- trzecie to chlebek po wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika
Komentarze
Prześlij komentarz