Makowy chlebuś
Czas przygotowania: ok.2 godz.
Porcja: 1 mały bochenek
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g miękkiego masła
- 180 ml mleka
- 60 ml ciepłej wody
- 3 łyżki maku
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć je z cukrem i ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki ( z tych 375 g ). Dokładnie zamieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż rozczyn zacznie widocznie pracować.
- Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część mąki, ciepłe mleko, łyżeczkę soli, miękkie masło i mak.
- Wszystko dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekłóć nożem, i zwilżoną łyżką nakładać do wyłożonej papierem formy keksowej (10x30). Wyrównać powierzchnie.
- Odstawić w foremce, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki)
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch delikatnie spryskać wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C (termoobieg) na około 30 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz