Makowa pychotka
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Porcja: średniej wielkości blacha
Całkowity koszt: 25 zł
Składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 175 g masła
- 175 cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 galaretki cytrynowe
- brzoskwinie z puszki
- ok. 500 g gotowej masy makowej z bakaliami
- mielone orzechy do posypania
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym jajku, stale ucierając.
- Zmniejszyć obroty i powoli dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na końcu wsypać ziarenka maku i przemieszać wszystko już tylko łyżką.
- Ciasto wylać na średniej wielkości blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 180 C (termoobieg) około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć masę bakaliową.
- Na masę poukładać odsączone i pokrojone w dość grubą kostkę brzoskwinie.
- Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody. Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
- Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody.
- Ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru i powoli wlać przestudzoną żelatynę, ciągle ubijając robotem. Wyłożyć ją na galaretkę.
- Wierzch posypać zmielonymi orzechami włoskimi.
- Całość schłodzić, aby utrwalić śmietanę na cieście.
Komentarze
Prześlij komentarz