Lasagne z buraczkami
Lasagne z buraczkami
Czas: ok. 25 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 7 zł
Składniki:
- 4 płaty makaronu lasagne
- 400 g czerwonych buraczków
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- sól, pieprz, ew. szczypta cukru
Przygotowanie:
- Buraczki czerwone umyć i ugotować na pół twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekany czosnek.
- Dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić około 10 minut.
- W tym czasie w garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w niej płaty lasagne na al dente. Odcedzić.
- Do pomidorów dodać pokrojone buraczki, bazylię i nasiona gorczycy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną cukru.
- Sos doprowadzić do wrzenia i poukładać na nim zwinięte w rulon płaty makaronu. Dokładnie polewać je sosem, aż makaron :wpije” część sosu.
- Podawać fantazyjnie ułożone płaty lasagne polane sosem. Udekorować kiełkami.
- Jako dodatek proponuje grzanki z chleba razowego z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
Komentarze
Prześlij komentarz