Zupa fasolowa
Czas: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
- kawałek korzenia selera
- 250 g ziemniaków.
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Cebulę i łodygi selera drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Dodać starty na dużych oczkach korzeń selera i krótko przesmażyć.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dorzucić do garnka.
- Całość zalać ciepłym bulionem drobiowym, wsypać roztarty w dłoniach majeranek, przykryć i gotować na średnim ogniu około 20 minut do miękkości warzyw.
- 10 minut przed końcem gotowania dorzucić fasolki wraz z zalewą i przeciśnięty ząbek czosnku.
- Na samym końcu, dolać śmietany i doprowadzić całość do wrzenia.
- Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz