Oczy carycy
Czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. blacha 38x23
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
ciasto 1 białe:
- 6 białek
- 1 łyżka octu
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- ⅓ szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto 2 kakaowe:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ⅓ szklanki oleju
krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 250 g masła
dodatki:
- 2 galaretki zielone
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- mocny napar kawy do moczenia biszkoptów z jedną łyżeczką cukru
Przygotowanie:
- Rozpuścić galaretki w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
- Przygotować budyń:
- W ½ szkl. mleka rozmieszać budyń, mąkę, żółtko i cukier waniliowy.
- Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru, wlać rozrobiony budyń i zagotować, pamiętając, aby cały czas mieszać, by się nie przypalił. Ostudzić.
Przygotowanie ciasta 1:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodać ocet i pozostałe składniki. Wymieszać.
Przygotowanie ciasta 2:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do utartych jajek dodać pozostałe składniki i zmiksować.
- Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Oba ciasta wykładać na blachę (38X23) naprzemian kupkami. Przemieszać łyżką w taki sposób, aby powstała mozaika.
- Piec około 30 minut w 180C (termoobieg).
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
Przygotować masę:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem.
- Dodawać stopniowo i bardzo powoli zimny budyń. W przeciwnym razie masa może się zważyć.
- Na jedną część przekrojonego ciasta wyłożyć połowę masy.
- Na masie układać namoczone biszkopty w ostudzonym naparze z kawy.
- Pomiędzy biszkopty i na ich wierzch wykładać tężejącą, skalistą galaretkę.
- Włożyć do lodówki, aby całkowicie się ścięła.
- Następnie na ściętą już galaretkę wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim plackiem.
- Udekorować polewą.Wyśmienita polewa:Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Śmietankę zagotować.
- Zmniejszyć płomień, dodać połamaną czekoladę, masło, miód i kakao.
- Wszystko razem delikatnie mieszać, do momenty,aż powstanie jednolita masa
- Uwaga..nie może się zagotować, należy tylko delikatnie podgrzewać.
Komentarze
Prześlij komentarz