Niebiański chlebek
Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: keksówka 10X30
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
na rozczyn:
- 100 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g ciepłej wody
na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 170 g mąki żytniej chlebowej
- 100 g wody
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- garść siemienia lnianego
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- garść słonecznika
Przygotowanie:
- Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
- Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Będzie ono troszkę rzadkie i klejące. I takie ma być, gdyż będzie pieczone w keksówce.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania i przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki zwilżać ją w wodzie. Wbić w ciasto suszoną żurawinę i dokładnie, zwilżoną łyżką dociskać ciasto do dna formy , jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
- Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika delikatnie posmarować wierzch olejem.
- Piec około 30 minut w 190 C (termoobieg), aż będzie gotowy.
- Wskazówki w poradach, zapraszam.
- Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.Dla ułatwienia jeszcze 2 zdjęcia:
- chlebek przed wyrośnięciem
- Chlebek po wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika
Komentarze
Prześlij komentarz