Błyskawiczna lasagne
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
na sos bolognese:
na sos beszamelowy:
pozostałe składniki:
Składniki:
na sos bolognese:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 butelki passaty pomidorowej (1 około 700 g)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
na sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- ok. 700 ml mleka
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól do smaku
pozostałe składniki:
- 500 g sera żółtego
- 500 g makaronu lasagne
Przygotowanie:
- Przygotować sos bolognese.
- W głębokim garnku podsmażyć na 1 łyżce oleju posiekaną cebulę i czosnek.
- Dołożyć mięso mielone i smażyć, często mieszając, dopóki nie zmieni koloru.
- Wlać passatę, dosypać przyprawy i wszystko razem wymieszać.
- Przykryć garnek i dusić wszystko razem około 15 minut.Po tym czasie całość zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzić go wodą.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Przygotować sos beszamelowy.
- Mianowicie, w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać.
- Następnie stopniowo, cały czas mieszając dolewać mleko. Doprawić.
- Przygotować formę do zapiekania, którą wyłożyć papierem do pieczenia.
- Układać w niej warstwami:
- płaty lasagne-sos bolognese-sos beszamelowy-starty ser żółty i tak, aż do wyczerpania składników.
- ostatnią, górną warstwą powinien być sos bolognese, posypany obficie serem żółtym.
- Zapiekać 180 C (termoobieg) 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz