Pieczona kaczka z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: ok.2 godz +marynowanie

Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
  • 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
na farsz:
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina miodu lub cukru 
Przygotowanie:
  • Dzień wcześniej opalić kaczkę (jeśli trzeba, )zamarynować i wstawić na całą noc do lodówki: majeranek wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkami czosnku. Tak przygotowaną mieszanką, natrzeć kaczkę dokładnie z każdej strony.
  • Na drugi dzień wyjąć kaczkę z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem.
  • Przygotować nadzienie: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Wymieszać z majerankiem, sokiem z cytryny i miodem.
  • Nadzieniem dokładnie wypełnić kaczkę, lekko ugniatając jabłka.
  • Tuszkę kaczki spiąć wykałaczkami lub jeśli jest dość duża ilość skóry związać sznurkiem (tak, aby farsz nie wypłynął).
  • Tuszkę włożyć do naczynia do zapiekania.
  • Piec pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. w 180C (termoobieg).
  • Po tym czasie naczynie odkryć, wierzch kaczki polać miodem i zapiekać jeszcze ok. 15-20 minut, aż kaczka pięknie się zarumieni.
  • Po upieczeniu kaczka powinna odpocząć kilka minut, zanim się ją pokroi.
  • Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kiszoną kapustą lub buraczkami.

Komentarze

Popularne posty