Kaczka inaczej...

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: dwie porcje
Całkowity koszt: ok. 18 zł

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 garści rukoli
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 8 kulek mozzarelli
  • 1 puszka pomarańczy
  • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka zalewy z mandarynek
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 C (z termoobiegiem) i włożyć do niego naczynie do zapiekania.
  2. Pierś z kaczki natrzeć solą i pieprzem.
  3. Na zimną patelnię położyć piersi skórą do dołu, włączyć palnik i obsmażać pierś do momentu, aż skórka się zrumieni (powoli rozgrzewająca się patelnia spowoduje, że tłuszcz całkowicie się wytopi, a skórka będzie chrupiąca).
  4. Gdy skórka dobrze się zrumieni, obrócić piersi na drugą stronę i chwilę smażyć.
  5. Ostrożnie przełożyć piersi skórą do dołu, do naczynia do zapiekania i zapiekać jeszcze dodatkowo w 200 C około 8 minut. Można odrobinę wlać oleju wytopionego z pod kaczki.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić pierś, aby odpoczęła (nie kroić, aby soki nie wypłynęły).
  7. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  8. Rukolę wymieszać z pokruszoną sałatką lodową, skropić olejem i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  9. Mandarynki odsączyć, pozostawiając 1 łyżkę zalewy.
  10. Kulki mozzarelli również odsączyć.
  11. Sałatkę wyłożyć na talerz.
  12. Na nią poukładać pokrojoną pierś z kurczaka, mandarynki oraz mozzarellę.
  13. Ser dodatkowo oprószyć słodką papryką.
  14. Przygotować dressing: zmieszać ze sobą jogurt, majonez i zalewę. Doprawić do smaku.
  15. Dressingiem polać danie.
  16. Tłuszcz wytopiony z kaczki zachować, np. do zapiekania ziemniaczków.

Komentarze

Popularne posty