Pączusie

Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 10 pączków
Całkowity koszt:ok. 5 zł

Składniki
na rozczyn:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki
na ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki przyprawy do sernika
  • 4 żółtka w temp. pokojowej
  • 1 kieliszek wódki
  • szczypta soli
  •  rozczyn
pozostałe:
  • ok. 500 ml oleju
  • dowolna konfitura
  • cukier puder

Przygotowanie:
  1. Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
  2. A więc drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować.
  3. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przyprawę do sernika, wódkę, mleko i mąkę. Wymieszać i dodać rozczyn. 
  4. Wszystko wyrobić na stolnicy oprószonej mąką na gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut.
  5. Następnie odstawić go w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Trwa to ok. 1-1,5 godz. powinno podwoić swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu przebić ciasto nożem.
  7. Rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm, szklanką wykrawać koła. Na połowę każdego z nich położyć konfiturę, przyłożyć drugim krążkiem i solidnie docisnąć brzegi. 
  8. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, pamiętając, aby nakryć je ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.
  9. Na głębokiej patelni lub w głębokim garnku rozgrzać powoli tłuszcz. 
  10. Wrzucić kawałek ciasta, aby sprawdzić temp. Jeśli wokół ciasta pojawią się bąbelki i zacznie tłuszcz skwierczeć, można smażyć pączki.
  11. Pączki wkładać do tłuszczu spodem do góry, będą ślicznie okrąglutkie.
  12. Gdy z jednej strony będą już rumiane, drewnianą szpatułką przewrócić na drugą stronę.
  13. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
  14. Aby utworzyć charakterystyczną obwódkę, to tłuszcz powinien sięgać jedynie do połowy pączka.
Moje uwagi:
  1. Ciasto na początku jest dość lepkie. Nie należy się tym zrażać.
  2. Należy podsypywać je delikatnie mąką i wyrabiać tak długo, aż stanie się jednolite, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
  3. Kolejna uwaga, to taka, iż nie należy pączków, jak twierdzi moja mama, zbyt często przewracać na tłuszczu podczas smażenia, gdyż nasiąkają większą ilością tłuszczu.
  4. Gdy tłuszcz osiągnie prawidłową temp. należy smażyć je na średnim ogniu.

Komentarze

Popularne posty