Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania: ok.1,5 godz.
Moczenie fasolki: ok. 8 godzin
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł

Składniki:
  • ok. 250 g fasoli Jaś
  • ok. 250 g czerwonej fasoli 
  •  ok. 400 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 duża cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 listek laurowy
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Oba rodzaje fasoli zalać wodą i odstawić do namoczenia najlepiej na całą noc.
  2. Rano wylać wodę, w której moczyła się fasolka i zalać ponownie nową wodą. Dodać listek laurowy i ziela angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
  3. Cebulkę wraz z czosnkiem obrać, drobno posiekać i zeszklić w głębokim garnku na odrobinie oleju.
  4. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć, aż się podrumieni.
  5. Dosypać majeranku, kminku i zalać gorącym bulionem.
  6. Do garnka wsypać również odsączone, ugotowane fasole.
  7. Całość gotować około 15 minut.
  8. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać.
  9. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru i dolać ją do zawartości garnka. Jeśli trzeba zagęścić mąką.
  10. Zagotować.
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  12. Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniaczkami.
  13. Posypać pietruszką.

Komentarze

Popularne posty