Boczek pieczony

Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Marynowanie: całą noc
Porcja: ok. średniej wielkości boczek
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:
  • ok. 1 kg surowego boczku ze skórą
  • ok. 800 ml bulionu drobiowego
  • ok. 100 ml wytrawnego białego wina (można pominąć ten składnik)
na marynatę:
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka naturalnej przyprawy typu vegeta
  • 3 połamane liście laurowe.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  1. Składniki marynaty zmieszać ze sobą. 
  2. Skórę na boczku ukośnie ponacinać tworząc kratkę.
  3. Gotową marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony.
  4. Czosnek posiekać w talarki i powkładać go pod naciętą skórę boczku. Częścią obłożyć również pozostałą jego część.
  5. Zamknąć szczelnie w naczyniu i odstawić do lodówki, do zamarynowania na całą noc.
  6. Następnego dnia wyciągnąć boczek z lodówki na około 1 godzinę przed smażeniem.
  7. Do rozgrzanego garnka przystosowanego do zapiekania położyć boczek skórą do dołu i smażyć do momentu, aż skóra się mocno zarumieni.
  8. Przewrócić na drugą stronę i również podsmażyć.
  9. Następnie wlać białe wino i odparować go.
  10. Gdy wino odparuje wlać gorący bulion do wysokości skóry. Tylko mięso ma być zanurzone.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 2 godz. (niczym nie nakrywać naczynia).
  12. Upieczony boczek ostudzić przed pokrojeniem.
  13. Nie kroić go od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż soki wypłyną i będzie przesuszony.
  14. Jeśli obsmażamy boczek na patelni nie przystosowanej do zapiekania, należy obsmażony boczek przełożyć do naczynia do zapiekania. Winem wymyć pozostałości po smażeniu na patelni i odparować. Wlać bulion, zamieszać i podlać całością boczek do wysokości skóry. Zapiekać jak wyżej opisane.


Komentarze

Popularne posty