Pierogi z borówkami

Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 30-35 pierogów
Całkowity koszt:ok. 7 zł

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • ok. 200 g borówek ze słoika
  • cukier
  • masło do omasty
 Przygotowanie
  1.  Borówki dokładnie odcedzić na sicie, a następnie wymieszać z cukrem, ilość cukru wg upodobania.
  2. Przygotować ciasto.
  3. Na stolnicę przesiać mąkę, utworzyć z niej kopczyk i zrobić dołek.
  4. Do dołka wlewać stopniowo gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, do momentu, aż utworzą się "kluchy".
  5. Dodać odrobinę soli i roztopione masło.
  6. Wszystko dokładnie wyrobić na elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
  7. Po tym czasie na oprószonej stolnicy mąką, rozwałkować ciasto o średnicy ok. 3 mm.
  8. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć farsz i skleić ze sobą brzegi.
  9. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku, a po wypłynięciu na górę gotować jeszcze ok. 3 minuty.
  10. Odcedzić i podawać z roztopionym masełkiem, posypane cukrem.
Moje rady:
  1. W sezonie, oczywiście, wskazane borówki świeże.
  2. Ja część zmagazynowanych sezonowych borówek zamroziłam, a resztę założyłam do słoi.
  3. Jeśli chcecie użyć tych mrożonych, nie rozmrażajcie ich. Jeśli się ciut zbiły, delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa prze ściereczkę. Nakładajcie zamrożone i dopiero posypcie wierzch delikatnie cukrem i sklejajcie.
  4. Na pierogi z owocami zawsze wałkuję ciut grubsze ciasto, bo owoce mogą puścić sok.

Komentarze

Popularne posty