Rolada wieprzowa z bakaliami

Czas: ok. 2 godziny
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 100 g suszonych bakalii (np. rodzynek, daktyli,gruszek itp.)
  • 1 pomarańcza
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki wiśniówki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki półwytrawnego czerwonego wina
na glazurę:
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1  łyżeczka miodu
  • sól i pieprz 
    • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Bakalie włożyć do miseczki i zalać wiśniówką lub innym alkoholem. Odstawić je na 30 minut, aby napęczniały.
  2. Ostrym nożem naciąć karkówkę wzdłuż ślimakowo, aby powstał duży płat o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbić płat tłuczkiem do mięsa.
  3. Natrzeć mięso z każdej strony solą i pieprzem.
  4. Wewnętrzną stronę karkówki posmarować musztardą francuską i posypać suszoną bazylią i obiema mielonymi paprykami. .
  5. Następnie posypać startą skórką z 1 pomarańczy (wcześniej należy dokładnie oczyścić i wyparzyć skórkę z toksyn).
  6. Poukładać odsączone z alkoholu bakalie.
  7. Bardzo dokładnie zwinąć płat w roladę i zesznurować.
  8. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
  9. Roladę wyciągnąć i odstawić na bok.
  10. Na tę sama patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Chwilę przesmażyć, aż cebula się zezłoci.
  11. Następnie dołożyć rodzynki.
  12. Wlać czerwone wino i odparować. Dodać 2 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia.
  13. Jeden koniec rękawa do pieczenia związać  w supełek i włożyć do niego roladę. Wlać sos z patelni i związać drugi koniec folii. Całość delikatnie przewrócić w folii, aby sos równomiernie pokrył roladę. Nakłuć folię w dwóch miejscach blisko wiązań. Położyć na blasze do pieczenia lub innego naczynia do zapiekania i podlać delikatnie wodą.
  14. Włożyć całość do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na około 1h i 15 minut.
  15. Kwadrans przed ukończeniem pieczenia ostrożnie rozciąć wierzch folii. Jeśli mięso jest już miękkie, to przygotowaną wcześniej glazurą (mieszamy ze sobą jej składniki) polać wierzch rolady. Ponownie zapiekać, do momentu, aż góra się zrumieni.
  16. Upieczoną karkówkę wyciągnąć z piekarnika i odstawić, aby  jej soki związały się,  przynajmniej na 5 minut. Dopiero po tym czasie oczyścić  ją ze sznurka i pokroić na plastry.
  17. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelać do innego naczynia, jeśli trzeba to zagęścić mąką lub śmietaną, zagotować i polać nim mięso.
  18. Jako dodatek, proponuje ziemniaczki w mundurkach.

Komentarze

Popularne posty