Błyskawiczna lasagne




Czas: ok. 2 godziny
Porcja: duża porcja
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki:
na sos bolognese:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 butelki passaty pomidorowej (1 około 700 g)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

na sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • ok. 700 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól do smaku

pozostałe składniki:
  • 500 g sera żółtego
  • 500 g makaronu lasagne
 
Przygotowanie:
  1. Przygotować sos bolognese.
  2. W głębokim garnku podsmażyć na 1 łyżce oleju posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dołożyć mięso mielone i smażyć, często mieszając, dopóki nie zmieni koloru.
  4. Wlać passatę, dosypać przyprawy i wszystko razem wymieszać.
  5. Przykryć garnek i dusić wszystko razem około 15 minut.Po tym czasie całość zmiksować.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzić go wodą.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Przygotować sos beszamelowy. 
  9. Mianowicie, w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. 
  10. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dolewać mleko. Doprawić.
  11. Przygotować formę do zapiekania, którą wyłożyć papierem do pieczenia.
  12. Układać w niej warstwami:
  13. płaty lasagne-sos bolognese-sos beszamelowy-starty ser żółty i tak, aż do wyczerpania składników.
  14. ostatnią, górną warstwą powinien być sos bolognese, posypany obficie serem żółtym.
  15. Zapiekać 180 C (termoobieg) 30 minut.

Komentarze

Popularne posty